Избрани Новини

13 010 благоевградчани срещу решението на кабинета „Орешарски“ за спиране финансирането на проекти

13 010 благоевградчани се включиха в подписката срещу решението на правителството да отреже финансирането на възлови стратегически проекти в Благоевград

Това обяви кметът д-р Атанас Камбитов на пресконференция днес в Регионалния исторически музей. Подписката, инициирана от него, стартира на 12 февруари и премина под надслов „Благоевград заслужава повече“, съобщават от пресцентъра на общината. Още в първите дни на кампанията стотици положиха подпис в подкрепа на искането за преразглеждане на правителственото решение, за което се обявиха и общинските съветници в специална декларация. В нея те настояваха за преразпределяне на средствата по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, като  категорично възразиха срещу „непрозрачните критерии и неясните аргументи за отхвърлянето на проекти с регионално значение, какъвто е изграждането на депо за твърди битови отпадъци, обслужващо пет общини.“

По време на пресконференцията д-р Камбитов обяви че събраните над 13 000 подписа ще бъдат внесени в Министерски съвет и ще бъде поискана среща с министър-председателя Пламен Орешарски.

Кметът изрази безпокойство и че процедурата по прехвърляне на част от терените на бившите казарми на община Благоевград за изграждането на парк и международен изложбен център не бележат прогрес и се забавят във времето. Той поясни, че при сегашните поставени условия е непосилно за общината да поема исканите ангажименти и се надява на скорошно разрешение на проблема, за да се пристъпи към реализация на значимите проекти, планирани за терените.

Сред проектите, които бяха отхвърлени за финансиране са изграждането на регионална система за управление на отпадъците, подлез за квартал „Грамада“, изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в селата от общината, рехабилитация и ремонт улици в Благоевград и други. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов