Избрани Новини

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

На този ден през 1882 г. немският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата

Отбелязва се от 1996 г. с решение на Световната здравна организация – специализирана организация на ООН. Една трета от населението на Земята е заразена с туберкулоза, при което на всеки 20 секунди от това заболяване умира един човек, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и доклад на Световната здравна организация по случай Световния ден за борба с туберкулозата през 2010 г.

България е поела ангажимент да се намали заболеваемостта от 39,1 (2006 г.) до 27 хиляди до 2014 г. През миналата година заболеваемостта от туберкулоза у нас е намаляла на 30,6 на сто хиляди срещу 33,6 на сто хиляди през 2009 г. Средната заболеваемост в другите страни от ЕС е 16-17 на сто хиляди, в Румъния е 115 на сто хиляди, в страните от Източна Европа – над 150 на сто хиляди, в Централна Азия достига и до 200 на сто хиляди. Туберкулозата е социално-значимо инфекциозно хронично заболяване, предава се по въздушно-капков път. Засяга предимно хора на възраст 35-46 г., както и над 65 г., като по-голяма е заболеваемостта сред мъжете. Броят на болните деца у нас е 280, като няма данни за повишаване на заболеваемостта в детска възраст. В Европа средногодишно заболяват 40 000 деца, а в света – 1-1,5 милиона. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ през 2009 г. са регистрирани 9,4 милиона болни от туберкулоза, като 1,8 милиона от тях са починали.

Туберкулозата (на латински: Tuberculosis) е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Той бива 5 основни типа (човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен), като епидемиологично значение за човека имат първите два. Лекува се с индивидуална антибиотична терапия. Наскоро в прибалтийските страни са забелязани случаи на резистентни към известните лекарства щамове. Той се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля. Най- застрашени от заразяване и заболяване са контактните т. е. живеещите и работещите в едно помещение с болния хора. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов