Избрани Новини

Г.Първанов в Благоевград:Късат плакатите ни за предстоящие срещи и пускат внушения и интриги

До няколко дни АБВ ще обяви състава на коалицията, в която ще се яви на европейските избори

С нея ще бъдат обявени и останалите имена в евролистата на АБВ. Това съобщи експрезидентът Георги Първанов на пресконференция в Благоевград. Той обясни, че формацията ще участва с максималния брой имена, ще бъде балансирана и професионално, и възрастово. Листата на АБВ ще включва личности, успешни в своята професия, каза президентът и изрази увереност, че те ще спечелят доверието на своите избиратели, съобщават от пресцентъра на партията.

Като разумна и спокойна определи Георги Първанов водената от АБВ предизборна кампания. Той обаче определи опонентите на формацията като силно изнервени. „Късат плакатите и афишите ни, с които известяваме за предстоящи срещи, на други места пускат внушения и интриги. Ние сме си дали дума да не обръщаме много внимание на такива закачки, за нас е важно да формираме нашите послания, политики, своевременно да ги обявим пред хората, да ги защитаваме и дано те да бъдат наистина печеливши“, каза президентът. Той допълни, че е убеден, че водената от АБВ кампания ще има успех.

Що се отнася до намеренията за отмяна на президентския указ за състава на ЦИК, Георги Първанов определи случая като безпрецедентен. „Мисля, че няма такъв случай в историята на президентската институция. Може указът да бъде публикуван, може да се вземе друго решение след това, но отмяна на указ не е нещо, което досега е практикувано. И в чисто правен план едно такова действие би било оспоримо“, коментира Първанов. И допълни, че в крайна сметка най-важното е да се получи една работеща ЦИК, съставена не на базата на тайни договорки, а на ясни принципи и правила.

Президентът коментира, че българската политика ще спечели, ако традиционите играчи си отпочинат от участие в управлението. „Има претоварване с власт, преяждане с власт, особено на определени политически сили, злоупотреба с власт и за да се избегнат тези явления, най-доброто е да има промени. Най-малкото трябва да има нови политически сили, които да бъдат своеобразен гарант, че досегашните практики в българската политика и управление ще бъдат преустановени“, каза президентът.

В Благоевград Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин и други представители на АБВ се срещнаха с граждани, където основна тема на дискусиите беше връщането на доверието в политиците и възраждането на българската държава. Над 200 благоевградчани се събраха на срещата дискусия с представителите на АБВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов