Избрани Новини

Димитър Димитров – Херо:След рака на стомаха се поддържам с йога и диетата на японския проф. Ниши

Вярвах, че ще се преборя със страшната болест

През есента на 2011 г. животът на известния футболен треньор Димитър Димитров - Херо се преобръща на 180 градуса. През октомври лекари в София му откриват рак на стомаха. Диагнозата за тумора се потвърждава и в Австрия. Лечението му е проведено в частна клиника във Виена от проф. Шварцмайер. В началото туморът бил голям колкото топка за тенис на корт, после станал колкото орех, докато съвсем изчезнал благодарение на проведената химиотерапия. За щастие не се наложила операция. Ето какво разказа специално за в. „Доктор” треньорът на футболен клуб „Черноморец” за здравословното си състояние в момента и борбата с рака.
- Г-н Димитров, помолихте да отложим малко разговора, тъй като майка ви не беше добре – какво се случи с нея и как е сега?
- Тя получи инфаркт на 24 февруари, приеха я в бургаската окръжна болница, вечерта, беше в шокова зала. На сутринта я преместиха в клиника „Понтика”. Там решиха, че веднага трябва да бъде направена операция, сложиха й стентове на сърцето. Лежа 3 дни, изписаха я и сега се чувства добре. Все пак е на 80 г., така че нормално се чувства за възрастта си. Тя е доста емоционална, също като мен. Тази вечер гледала нашия мач с ЦСКА, който загубихме. Вълнувала се е. Усетила някаква тежест в гърдите, но след това станала по-тежка ситуацията - с болки, липса на кислород, със стягане в областта на гърдите. Тогава сестра ми се обадила на „Бърза помощ” и я закарали в болница. Майка ми също е футболен фен и запалянко като мен, ядосва се от загубите.
- Вие иначе как се чувствате след терапията заради рак на стомаха, която провеждахте 6 месеца от края на 2011 г.?
- Добре се чувствам, не мога да се оплача. Опитвам се да спазвам специална диета, да има движение всеки ден. Единствено с емоциите не мога да се справя, то не е като да натиснеш копчето и да контролираш нещата. Ходех на всеки 6 месеца на контролни прегледи във Виена, където се лекувах. Сега веднъж годишно ще бъда там. Лекувах се в първата частна клиника във Виена, при проф. Шварцмайер. Насочи ме нашият президент на клуба, който живее във Виена и има контакти там. Клиниката не е специализирана само за рак, лекуват всичко, канят най-добрите специалисти и те правят лечението в тази клиника. Аз бях там за 6 химиотерапии, пътувах всеки месец и по 3-4 дни оставах в клиниката. Те казаха, че ако туморът не се повлияе от химиотерапията, ще мина и на лъчетерапия. Но за мой късмет не се наложи, както и операцията ми се размина. За момента всичко е много добре за щастие. Аз съм малко твърда глава и вярвам много на алтернативното лечение, затова си правех и допълнителни неща, за които са ми казали или съм чел.
- Какво алтернативно лечение имате предвид?
- Навремето имаше една методика на японския проф. Ниши, който лекува само чрез храна и движение . Сляпо повярвах на тази методика и се опитвам да правя тези упражнения всяка сутрин. Диетата също я спазвам, месото съм изхвърлил от 3 години насам, млечните продукти по същия начин се опитвам да не ги употребявам, сладките неща съм ги свел до минимум. Всъщност се изключват от менюто месни, млечни продукти, бяла захар и бяло брашно. Те са най-опасни. Не че не съм ги знаел тези неща преди да се разболея, повечето ми бяха известни, но не съм ги спазвал. Все си мислех, че проблемът няма да дойде при мен, но то се случи...
- Всеки ден ли тренирате и какво?
- Да, всеки ден трябва да има много движение и разходки, минимум по час. Комплексът от упражнения е 45 минути йога, на стари години започнах и това да правя. След това имам разходка около 1 час, съчетавам я с леко бягане. Има 5-6 основни упражнения в йога, от типа на риба и др., които са ключови. Всичко е свързано с гръбначния стълб и упражненията са от типа на стречинга, за разтягане и т.н. Досега не се бях занимавал с йога, аз тренирах във фитнес, бягане, с щанги се поддържах до някаква степен. Но йога е нещо съвсем различно и много полезно за здравето.
- Имахте ли оплаквания, преди да ви поставят диагнозата тумор на стомаха?
- Имах оплаквания, но тогава работех в Саудитска Арабия и нямах време за много изследвания. В Бургас направих гастроскопия, казаха ми, че няма нищо и аз се успокоих. Казаха, че оплакванията са от бактерията хеликобактер пилори, направих един курс на лечение, първият път ми помогна. След 3 месеца пак се появи тази неприятна болка, парене в стомаха, киселини и почти година и нещо поддържах тези проблеми. Когато се върнах в България, реших да си направя още изследвания, така откриха тумора в София, беше голям 4 на 5 см.
- Какво е мнението ви за българските лекари и здравна система, в сравнение със западните?
- Аз не съм се лекувал в България, за да направя сравнение. Говорих с различни лекари в София, всички ми казаха, ако имам възможност, по-добре да се лекувам в Австрия. Най-вече заради химиотерапията, защото тук понякога нямали всички необходими медикаменти и ги заменяли с други. Затова предпочетох да се лекувам във Виена. Туморът беше на много лошо място, лекарите това ми казаха, че трудно ще се оперира, затова искаха с химиотерапия да го стопят. След това снимките и изследванията показаха, че туморът наистина е изчезнал.
- Как понесохте химиотерапията?
- След първата химиотерапия се почувствах много зле. Но другите химиотерапии ги понесох нормално. Повръщането е най-малкото нещо, което те мъчи. Главоболие невероятно, силно изпотяване, треска от студ... – ужасно е. Даже се колебаех дали втори път да правя химиотерапия. Много хора ми казваха, че тя помага, но вреди 10 пъти повече за някои неща. Но аз реших да послушам лекарите. Другият вариант беше да мина на алтернативно лечение. Тук, у нас, имаше много лекари-самозванци, които ми гарантираха на 100%, че ще ме излекуват без химиотерапия. Но не им се доверих и реших да правя успоредно и двата вида лечение. В интерес на истината и до днес приемам препарат, направен от проф. Янкулов, който представлява билкова отвара за имунната система. Тогава тази отвара наистина ми помогна в периода на химиотерапията, защото имунната защита е изключително отпаднала. Може би затова се чувствах зле само след първата химиотерапия – знам ли?
- Как си обяснявате епидемията от рак у нас в последните години?
- Всеки човек има ракови клетки в себе си, зависи кога ще се отключат и ще тръгнат. Аз си го обяснявам с напрегнатия живот и стреса, в който живеем, както и с неправилното хранене. В България се храним изключително неправилно. Опитвам се да го втълпя сега и на моите деца и близки, но не мога да надделея. Третото, което си мисля специално за Бургаския регион, е изключително тежкият въздух от нефтозавода. Бургас е на първо място по ракови заболявания у нас. Трябва да ви кажа, че сутрин въздухът е много тежък. Има още един завод за дървообработване, така че Бургас го обгазяват отвсякъде вече.
Но като че ли някаква сила ми подсказваше, че ще се справя с тази болест. Вярвах, че ще се преборя с рака. Може би подкрепата на стотици познати и непознати, всеки ден пращаха писма в клуба, също много ми помогна и ме подкрепи духом./интервю на Маргарита Благоева,Блиц



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов