Избрани Новини

Търпение столичани! Ремонтът на "България" ще приключи до 75 дни

Ремонтът на трамвайните линии по булевард "България" ще приключи до два месеца и половина, обеща на софиянци заместник-кметът Любомир Христов

Точно 97 дни е срокът по договор, към настоящия момент изпълнителят се справя с този график, надявам се, че така ще бъде и до края, категоричен е той.

"Част от дейностите по рехабилитацията предвиждат стесняване на пътни платна на бул."България" в определени участъци, за да бъдат изграждани отводнителните системи за трамвайното трасе, което допълнително затруднява автомобилния трафик по булеварда, коментира Любомир Христов. - Докато трамваят не е в движение, общественият транспорт се изпълнява с автобуси. Достатъчно напрегнато е за строителите, за нас и не на последно място за хората, които пътуват по булеварда с личните си автомобили, и с обществен транспорт. Надявам се в рамките на следващите два месеца и половина, които остават до края на проекта, да успеем да се справим с неговото цялостно изпълнение".

Ремонтът на бул. "България" е част от по-голям проект за интегриран градски транспорт, който се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" и включва още няколко компонента в себе си. Основно - доставката на тролеи, която е в ход на изпълнение, изграждането на система за управление на трафика, система от електронни информационни табла, които ще предоставят информация на спирките в реално време на пътниците, разбира се рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. "България".

"Като част от действията, които предприемаме по подобряване на обществения транспорт, паралелно с този проект за рехабилитацията на трамвайното трасе, реализираме друг проект, който се финансира по друга оперативна програма за доставка на нови трамвайни мотриси, които ще бъдат пуснати в експлоатация по новорехабилитираното трасе, обясни още Христов. - Има няколко причини и не на последно място е така нареченият интегриран подход, тоест инвестициите, които се правят в инфраструктура и в превозни средства. Очакваме, след приключване на рехабилитацията, да се подобри времето за обслужване, не на последно място средната скорост на движение ще се увеличи от 16 км на 19,5 км по предварителни разчети. Това ще спести време на хората, които пътуват по това направление. Разбира се, доставката на новите трамваи, съчетани с добре рехабилитирана инфраструктура, ще намали разходите за енергия за сметка на подобреното обслужване".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов