Избрани Новини

50 седмокласника беседват за Световния ден на водата

С беседи и екологични викторини под мотото „Вода и енергия” РИОСВ – Благоевград ще отбележи Световния ден на водата – 22 март

Днес от 11 ч. в района на пешеходната алея за градски парк „Бачиново” ще се проведе празник на водата. Пред около 50 седмокласници от V СОУ „Георги Измирлиев” и Обединен детски комплекс – гр. Благоевград експерти от РИОСВ и ДНП „Рила” ще разкажат интересни факти за водата, а специалисти от Регионална лаборатория към ИАОС ще демонстрират пробовземане на води от река Благоевградска Бистрица и анализ на определени физико-химични елементи.

Събитието ще завърши с екологична викторина с много предметни награди за учениците и раздаване на информационни материали на кампанията за Световния ден.

Тази година Световния ден на водата протича под мотото „Вода и Енергия”, а посланието е „Всяка капка си струва”. Основната цел на кампанията е да информира за състоянието на водните ресурси, целесъобразността в тяхната употреба, опазването и съхранението им.

Водата и енергията са тясно и взаимозависими. Производството и преносът на енергия изискват използването на водните ресурси, особено що се отнася до водно-електрическите, ядрените и термалните източници на енергия.От друга страна, около 8% от произведената в световен мащаб енергия се използва за изпомпване, обработка и пренос на водата до различните потребители.

Световният ден на водата е обявен през 1993 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. Денят се отбелязва по решение на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)