Избрани Новини

Malaysia Airlines сред Топ 40 на най-сигурните авиокомпании в света за 2013

Евро експерти изнесоха своя годишен доклад за най-безопасните авиокомпании

Малайзийката авиокомпания е на 34-то място в класацията на най-сигурните авиооператори за 2013 година, листата е съставена преди инцидента.

Класацията е дело на Европейския Център по Оценка на Данните от Самолетни Катастрофи (JACDEC), уебсайт който следи самолетните катастрофи по целия свят, обединява и анализира информацията.
Според доклада за 2013 в момента най-сигурната авиокомпания в света е Новозеландския национален превозвач Air New Zealand, който измести от първото място финландската Finаir и заедно с Cathay Pacific на Хонг Конг  я запратиха до третото място. Четвърта по сигурност е Emirates на ОАЕ, а петицата затваря EVA Air базирана в Тайван.
Нито една от първите девет класирани авиокомпании не е губила въздухоплавателно средство и няма регистриран смъртен случай по време на 30-годишен период,  все пак много от тях не са били активни и работещи през тези 30 години, какъвто е периодът на оценка за създаване на класацията.
В топ 10 няма нито един американски превозвач, но няма и такъв на последните места, но в челните места са включени три европейски компании. Finair (3), British Airways (6) и Tap Portugal (7).

В последната десетка също има две европейски авиолинии Scandinavian Airlines (50) и Turkish Airlines (51).
Луксозни авиокомпании като турските и тайландските авиолинии са сред опашкарите, тоест са опасни. В сравнение с миналата година Турските авиолинии са се изкачили с три позиции до 51-во място, докато тайландците вече не са в десетте най-лоши, но продължават да са в дъното на класацията на 47-ма позиция.
Центърът изчислява своите годишни класации, базирани на произшествия със загуба на самолети, сериозни инциденти през последните 30 години и човешки жертви. Освен това се включва и прозрачността при разследването на инцидентите и подаването на доклади към обществеността. Според някои специалисти това е много дълъг период за авиацията назад във времето, като те обясняват, че за подобряване на сигурността са нужни само няколко години и авиокомпанията няма нужда да носи товар на инцидент отпреди 30 години.
Според доклада през изминалата година е имало 251 смъртни случаи при пътнически полети, на половина в сравнение с 2012г.
Най-значимата самолетна катастрофа е тази с полет на South Airlines, който се разби в Донецк Украйна, убивайки 57 души и Tatarstan Airlines, чиито самолет се разби в Казан при което загинаха 50.
Само една международна авиокомпания от листата на JACDEC е имала фатален инцидент  през 2013 г. - Boeing 777 Asiana на Южна Корея. Той се разби при кацане в Сан Франциско. Това е първият случай със загинали при този модел самолет.
Най-безопасните авиокомпании в света:

 

И на дъното са:
 
Цялата класация можете да видите тук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов