Избрани Новини

Вигенин с мисия гълъб

Новините

17-03-2014, 06:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Настояваме пред Брюксел за по-меки санкции към Москва

С мисия "Гълъб" заминава днес за Брюксел външният ни министър Кристиан Вигенин. На редовния съвет на първите дипломати в Евросъюза ще се обсъждат санкциите спрямо Русия след референдума в Крим. Българската позиция, която ще отстоява Вигенин, е да не се прибързва с крути мерки спрямо Москва, научи "Стандарт".
Премиерът Пламен Орешарски вчера заяви, че заедно с още няколко страни от ЕС ние ще сме големите губещи при икономически наказания. "Не очаквайте България да бъде сред ястребите в ЕС", заяви и Сергей Станишев след семинара на властта в Боровец. Лидерът на БСП и ПЕС подчерта, че освен общата позиция на европейските държави имаме и наши национални интереси. В същото време България се придържа към общата теза на ЕС, че допитването за отцепване на Крим е нелигитимно.

Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз. Това каза по повод ситуацията с Украйна лидерът на БСП Сергей Станишев след соцсеминара в Боровец. "Освен общата позиция на европейските държави ние имаме наши национални интереси. На първо място те отразяват факта, че имаме между 250 и 300 хиляди етнически българи в Украйна. Нашата география е пряко свързана с този регион. При дестабилизация ще сме първите, които ще пострадат. Отчитайте нашия стокообмен с Руската федерация, обема на доставки на енергийни източници, от които зависим, интересите на българския туризъм. Всичко това трябва да се има предвид при формиране на българската национална позиция и поведение по този въпрос", посочи Сергей Станишев. На въпрос как ще реагира на резултата от референдума в Крим, Сергей Станишев каза: "Позицията на международната общност в много широк кръг е известна. Аз не знам коя държава извън Русия е заявила готовност да признае този референдум".
"Позицията ни за Украйна беше доста ясна. Тя се форматира около три ключови момента. Един от тях е подкрепа на българското малцинство по всички политически и дипломатически начини. На второ място - териториалната цялост на Украйна. И на трето - призив към украинското правителство да води политика на сближаване и обединяване на всички граждани на Украйна и да не води политика на деескалация на напрежението", заяви и премиерът Пламен Орешарски. Той припомни, че предстои дебат по отношение на санкциите. "Ние заедно с още няколко страни членки на ЕС сме най-малко заинтересовани от санкции, от които вероятно големите губещи ще са няколко източноевропейски страни", подчерта министър-председателят.
"Ще искаме компенсации от Европейския съюз, но е твърде рано да говорим за това. Все пак правителството има готовност", обясни пред "Стандарт" икономическият министър Драгомир Стойнев във връзка с евентуалните заплахи за спиране на синьото гориво. Той припомни, че през 2009 г., когато беше газовата криза, само за 14 дни без синьо гориво претенциите на страната ни са били за 450-500 млн. евро. "Сега ситуацията е по-различна, защото има подписан договор с Гърция за 2,5 млн куб. метра газ", заяви още Стойнев. Той допълни, че се разширява и находището в Чирен. Министърът припомни, че той самият вече е подписал меморандума за газовата връзка с Турция. До дни се очаква това да стори и турският му колега. Така до 2 години връзката ще може да се ползва.
"Украинската криза показа, че българският етнически модел, е безалтернативен", заяви междувременно в Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи като негов фундамент запазването на териториалната цялост и суверенитета на националната държава, но вътре в нея да се гарантира балансът на етно-религиозните различия. Имаме огромна диаспора в Украйна - между 260 000 и 300 000 етнически българи. Трябва да имаме грижа за съхраняване на техните етно-културни права, подчерта Местан. Според него украинската криза е най-тежката в европейски план за последните 15 г., по-тежка от косовската и България е пряко засегната не само в областта на туризма.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)