Избрани Новини

Ангел Джамбазки:Благоевград да бъде прекръстен на Пиринска Македония

Топонимите в България трябва да са каквито са били, каквито е избрало изконното българско население

Против съм екзотични остатъци или нови наименования. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в дебат дали трябва ли Благоевград да бъде прекръстен след провеждане на местен референдум, каквато идея има общински съветник в града, съобщи ТВ7.

Далеч по-разумно е регионът да се казва Пиринска Македония, а не както е – Благоевградска област. Разумно е от политическа гледна точка. Има една огромна област Македония в Гърция, което е историческа и политическа претенция, държавата Македония също има такива претенции. Само ние се правим на либерални демократи и не наричаме нещата с истинските им имена, категоричен е Джамбазки.

Според него идеята е разумна, тъй като е свързана с българската история и е в нейна защита. Предлагано е многократно от ВМРО, но въпросът е, че не може да се реши само с местен референдум. Той трябва да мине през Министерски съвет и областен управител, защото засяга не само Благоевград, а и останалите общини.

Що се отнася до преименуването на Благоевград, то вариантът да се казва Самуил не е приемлив. Причината за това е, че цар Самуил е роден в София. Според заместник-председателя на ВМРО Горна Джумая също не е добър вариант, тъй като произходът на името е турски.

Ангел Джамбазки разкри, че ВМРО е обмисляла предложение за преименуване на Михайловград, на името на големия водач на Организацията Иван Михайлов, но заради объркване с днешния град Монтана идеята е отпаднала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов