Избрани Новини

40 братушки жертви на имотна измама за милиони в Несебър

Единият от купувачите платил около 1,2 млн. евро за 5-6 апартамента

Близо 40 руснаци са "изгорели" при сделка с недвижим имот в Несебър.

"Строителят на сградата прави ипотека, а после има няколко прехвърляния през фирми. Последната препродава на чужденците апартаментите", казва адвокат Добромира Полименова.

Единият от купувачите е платил около 1,2 млн. евро за 5-6 апартамента. По-късно се оказало, че към тях проявява интерес и банка.

Според адвокат Добромира Полименова такива случаи се отразяват в руските медии и там дори върви кампания, че в България стават имотни измами. "В Русия имотните сделки се проверяват и за ипотеки, и за възбрани от нотариусите, а у нас това не е задължително", казва адвокатът за "Стандарт". Според нея все още не може да се разчита на 100% на имотния регистър през електронен достъп до него.

"Понякога има некоректно записана сделка. А ако информацията се окаже невярна, държавата не носи отговорност", казва адвокатът. Колегията е предложила да се задължат нотариусите да проверяват имотите за ипотеки и възбрани. И ако установят тежести, да уведомят за това страните.

Според запознати пък вече е в ход идеята на ръководството на Агенцията по вписвания да се създаде самостоятелна партида на всеки имот, за да се вписват тежестите. Било осигурено и финансиране.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов