Избрани Новини

„Алеф” ще отбележи спасяването на българските евреи с филм

Животът

07-03-2014, 10:38

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Организацията ще се опита да привлече Стивън Спилбърг за Спасението от Холокоста

Център за еврейско-българско сътрудничество се учреди в Бургас. Организацията ще спомага за утвърждаване на връзките и комуникацията между двата народа не само на територията на държавите България и Израел, но и в диаспора по света. Центърът е наречен символично „Алеф”, което е първата буква на еврейската азбука и носи семантиката на началото, възраждането и светлината.

 Чрез дейностите „Алеф” ще проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между двата народа през хилядолетията, ще показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща България в един модерен и отворен свят. Чрез своите активности център „Алеф” ще популяризира уникалния акт на спасение на 50 000 български евреи по време на Втората световнa война и ще отдава дължимата почит и благодарност към онези българи, с принос за това.

С вълнуващия документален филм „Да помним” Центърът ще отбележи 71-та годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Точно на датата 10 март /когато са спрени ешалоните на смъртта/ в Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова” в Бургас от 18.30 часа филмът ще бъде излъчен при свободен вход.

Вечерта, посветена на 71-та годишнина от спасяването на българските евреи, още веднъж ще напомни за бурните събития в годините на Втората световна война в България и Бургас. Местната общественост, заедно с депутати, общински съветници и кмета на града не са допуснали депортацията на нито един евреин.

 Филмът „Да помним” ще изнесе на повърхността малко известни факти за еврейската общност и за нейните спасители. Ще припомни имената на хората, които не са се  уплашили да отстояват своите човешки ценности в опасните години на война и репресии: тогавашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев, депутатът Петко Росен, големи търговци и индустриалци като Пеев, Мешков и Скрипалчев, Владимир Керин Любомир Зурков, Сава Димов, Александър Хаджипетров, Петър Велчев, Росен Чорбаджиев, Панайот Георгиев, Меню Владков, Жени Патева,  д-р Теодоси Болгуров и много други.

Центърът за еврейско-българско сътрудничество възнамерява да отправи призив към световно-известния сценарист и режисьор Стивън Спилбърг за интерес от негова страна към приноса на българите в цивилизационното богатство на човечеството с акта на Спасението на евреите от най-зловещата машина за масово изтребление в историята.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов