Избрани Новини

Български стелки ще предупреждават за риск от контузии

Първите прототипи, които могат да бъдат изпитани, се очакват до 1 година

Нека да си го признаем – съвременният начин на живот не ни влияе добре. В резултат от липсата на движение много от нас имат проблеми с килограмите. Те могат да бъдат свалени трудно и с много тренировки. Знаем ли обаче границите си – както своите, така и на крайниците си?

Нещо, което може да ни помогне в тази насока, са направили петима младежи. Техният продукт Stepss беше представен по време на състоялото се в столичния Inter Expo Center изложение „Аз, инженерът“. Сайтът Bulgariautre.bg беше медиен партньор на събитието.

Атанас, Никола и Кристиян от Професионална гимназия "Джон Атанасов" и партньорите им Стефан и Иван (нарекли себе си Stepss) са създали умни стелки, които трябва да ни предпазват от контузии. Изобретението също така дава и обратна информация за това как хоратата могат да оправят походката си.

Как работи изобрението?  В стелките има вградени сензори, които събират детайлна информация за походката ви и я изпращат към смартфона ви посредством Bluetooth връзка.

След това мобилно приложение за операционните системи Android и iOS обработва информацията на от сензорите и я преобразува в серия от визуализации. Така спортуващият може да разбере дали и къде прави грешки. Самата стелка е снадбдена с индикатори, които ви предупреждават, ако сте се преуморили или сте заплашени от травма.

Създадена е и онлайн система, в която собственикът на стелките може да обмени информация с професионалисти при евентуална получена травма или с колеги-бегачи.

Какво предстои?  По тази тема от Bulgariautre.bg си поговорихме с Кристиян от Stepss. Той обясни, че ранната превенция на травми е много важна, тъй като в 80% от случаите аматьорите се контузват точно при претоварване.

Първите прототипи, които хората ще могат да тестват, се очакват след около 2 месеца. Същевременно за пускане на пазара може да се говори най-рано след година. Рано е да се каже колко би струвал чифт от умните стелки, но според Кристиян цената им ще бъде около 100 лв. Техният „живот“ ще бъде около 200 километра, след което те ще се износват.

Цялата система ще бъде водонепромокаема, стелките ще могат да се перат. Няма да има проблеми да се тича с тях и на дъждовно време.

Това, което се очаква в най-скоро време, е смаляване на цялата система и поръчване на чипове.

Интерес към умните сделки не липсва. Както от страна на клубове за бегачи, така и от по-опитни спортисти и физиотерапевти. Според Кристиян експертите са мнение, че един подобен продукт би бил много полезен за тепърва започващите да тичат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов