Избрани Новини

В Добринище възстановяват храм от 17-ти век

Разрушен вековен храм в Добринище скоро пак ще посреща миряни

В него отново ще се палят свещи и хората ще се молят за здраве и благоденствие. Цял град и Неврокопска митрополия обединиха усилията си, за да възстановят в автентичния й вид църквата „Света Богородица", която е осветена през далечната 1684 година. През годините обаче е занемарена и постройката се срутила. местните жители обаче и свещениците в планинския град решили да върнат славата на уникалния храм, пише "Стандарт".

„Тази света обител за всички нас е особено ценна. Затова не жалим средства и сили, за да я ремонтираме и да стане действаща. Защото това е желанието не само на християните в Добринище, но и на всички останали, които знаят за съществуването на древния храм", заяви кметът на града Китан Галчев. Остава само да се наредят иконите и да се направи камбанарията. Пред довършване е иконостасът на света Богородица, който е огромен – широк е 12 метра и е висок 4 метра. Вече са водени разговори с новия Неврокопски митрополит Серафим, който скоро ще освети църквата „Света Богородица". Миряните в Добринище настояват и за отпускането на още един щат за клисар, който да обслужва вековния храм.

„Причината е, че насам още сега прииждат почти всички наши гости от страната и чужбина, за да зърнат и да усетят духа на тази уникална църква. Ще има голям наплив от миряни в нея, затова трябва непрекъснато да има човек, който да е тук", обясни градоначалникът на Добринище.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)