Избрани Новини

С ново осветление грее нощем Стара Загора

Общинската сграда, паркове и улици в Стара Загора-с ново енергоспестяващо осветление

В навечерието на Националния празник на Република България, административната сграда на Община Стара Загора се сдоби с ново художествено осветление.

Поставени са 20 прожектора с асиметричен рефлектор, 24 прожектора с интензивно излъчващ, 6-градусов цилиндричен рефлектор с керамична метал-халогенна лампа и 4 прожектора с интензивно излъчващ цилиндричен рефлектор, които осигуряват добра светлинна аранжировка на сградата, строена през 80-те години на миналия век. Общата им мощност е 4,08kW.

Ново модерно енергоспестяващо улично осветление ще бъде поставено и на повече от 20 обекта в Стара Загора през 2014 г. Те включват паркове, улици, междублокови пространства и села в старозагорска община. Предвидените средства за целта в бюджета са в размер на 200 000 лв., а други 650 000 лв. са за текущи ремонти на осветлението. Около 1 млн.лв. годишно струва на общината осветяването на улиците.

Парково осветление е поставено на паметника "В. Левски" и парк Зеленият клин. С ново осветеление е и паметника "Птица Феникс" на площада пред общината. С нови металхалогенни лампи е осветен бул. „Хр. Ботев", който се ремонтира основно, заедно с бул. „Ген. Столетов".

По-голямата част от работата по изпълнението на новото осветление е извършена. С 89 осветителни тела, с обща мощност е 3,57 kW, е изпълнено художественото осветление на храма "Св. Николай".

Новата общинска спортна зала „Иван Вазов“ е снабдена с прожектор с асиметричен рефлектор.

В рамките на две години предстои да бъде енергийно-ефективно реконструирано уличното осветление в общината, при реалния старт на проект по Мярка 5 на Международен Фонд Козлодуй. Общата стойност на проекта, който ще намали с над 40 на сто разходите за електроенергия, е 1, 3 млн. евро, от които 730 000 евро финансиране от МФК, останалите след корекции ще бъдат финансирани от Община Стара Загора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов