Избрани Новини

Действието на красотата като наркотик

Привлекателността и морфинът стимулират един и същ регион на мозъка

Човешкото желание да гледаш привлекателни лица играе роля за това как хората избират своите партньори, а усещането за удоволствие от това се заражда в мозъка ни. Привлекателността и морфинът стимулират един и същ регион на мозъка, твърдят учени, цитирани от LiveScience.

Според учени от Университета на Осло в Норвегия привлекателността очевидно стимулира същия регион на мозъка, както и при взимането на опиат като морфина.

За своето изследване Челнокова и нейният екип използвали 30 здрави мъже, като част от тях получили морфин, който активира рецепторите в мозъка, докато на други бил даден препарат, който ги потиска. След това на всички били раздадени снимки на лица на жени с различна привлекателност, които мъжете можели да разгледат колкото дълго искат. Учените ги помолили само да оценят доколко им допада всяка снимка и записали колко дълго са ги разглеждали.

Участниците с морфин дали много високи оценки на красивите жени и прекарали повече време в разглеждането на техните снимки, почти пренебрегвайки останалите. В същото време мъжете, чиито мозъчни рецептори били потиснати, демонстрирали по-малко харесване и копнеж – те дали по-ниски оценки на красивите жени и прекарали по-малко време в разглеждането на снимките им.

Приемането на морфин влияе най-силно на начина, по който мъжете оценили най-красивите жени. Такава привлекателност може да означава своеобразен еволюционен процес, при който мозъкът ни помага да изберем най-подходящия партньор като произвежда усещане за удоволствие и награда, когато го видим докато в същото време прави неподходящите и непривлекателните по-слабо желани.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)