Избрани Новини

Родители в паника, заради ваксините за деца

Единственият доказан случай на пострадал в България е през 60-те години

До момента мога категорично да заявя, че в България има един единствен случай, при който доказано пациент е пострадал тежко, в следствие на имунизация.

Той обаче се касае за 60-те години на миналия век и още тогава са били предприети мерки и опасната ваксина е била изтеглена, а вече от десетилетия не се произвежда. Така коментира рискът от опасни ваксини председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас – Тошко Йотов.

Според него няма никаква причина за тревога сред гражданите. „Сега смея да твърдя, че препаратите, които се предлагат на местния пазар и са в изпълнения на имунизационния календар за всеки български гражданин са на световно ниво, отговарят на всички европейски стандарти за качество и са многократно изпитани и тествани преди да бъдат пуснати в мрежата”, каза още той.

Било обаче въпрос на морал от страна на родителите, които са в правото си да не приемат този процес като задължение, да преценят дали не поставят съзнателно децата си в опасна ситуация като отказват. „Това е въпрос на съвест, защото първо с отказа да ваксинират децата си, те ги излагат на риск, а после самото дете става потенциално опасно за останалите в слчай на зараза”, твърди Тошко Йотов.

Същевременно лични лекари в града масово се оплакват от плъзнала паника сред младите родители за проставянето на задължителните по имунизационен паспорт ваксини. Налагало се медиците детайлно да обясняват липсат ана връзка между препарата и заболяванията. Някой от джипитата си дори загубили пациенти, заради опит да бъдат убедени да поставят имунизацията. 

 

 

                                                                         



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов