Избрани Новини

Гнусен интернет слух погреба дядо Добри

Безсрамни тролове посегнаха на българската светиня

Фалшива новина, пусната в сайта „Българската социална мрежа”, обиколи и възмути за часове снощи интернет пространството в България. В информацията четем: „На 99 години почина Дядо Добри Добрев - родолюбецът, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово”, почина на 99 години”.

Няколко часа по-късно на страницата на Дядо Добри в социалната мрежа Facebook се появи опровержение. В информацията се посочва още: „Длъжни сме да напишем това опровержение по няколко причини. Първо, да се спекулира с името и личността на такъв свят човек е грозно, нечистоплътно и мръсно. То показва нисш дух и скотско поведение. Мислещият и чувстващ човек никога не би написал. Четящият мислещ човек никога не би прочел подобно нещо. Или ако го прочете, най-малкото би се усъмнил. Тъжното е, че елементарна проверка би показала очевидния факт – слава Богу, Дядо Добри е жив и здрав и очаква своя вековен юбилей. Но не го чака със скръстени ръце, а правейки това, за което е орисан – да помага и бди над духа ни.

Втората причина, която ни задължава да опровергаем този грозен слух се корени в нашето мислене – склонни сме да повярваме на лошата вест и да се усъмним в хубавата. Затова не се съмняваме, че тази „новина“ ще набере скорост, носейки на Дядо Добри ненужна „слава“. За щастие той не се интересува и е прекалено далеч от подобни апологетики. Жалкото е, че някои от нас не са. И търсят сензацията на всяка цена; на цена, която не би направила чест никому”.

Съобщението продължава с констатацията, че в България не можем да търпим светци. В допълнение се подчертава още веднъж, че дядо Добри е жив.

Някои сайтове предпочетоха снощи да публикуват информацията, без да са проверили дали тя е вярна. Което, разбира се, им донесе много четения. Странно или не, информацията продължава да се тиражира и в момента, въпреки опровержението.

Припомняме ви, че за дядо Добри се знае, че е най-големият дарител на храма „Свети Александър Невски". През 2009 г. дава за ремонт на храма близо 36 000 лв. Две години по-рано дарява 25 000 лв. на манастира и църквата в Горно Камарци, а преди това - 10 000 лв. на храма „Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово. Оттам е и писателят Елин Пелин.

Днес роденият през 1914 г. Добри живее в двора на този храм. Дарил е на църквата всичките си имоти. Оставил е само родната си къща, в чийто двор наследниците му са построили собствени жилища.

Проверка на самия сайт „Българската социална мрежа” показва, че зад него стои варненският журналист и писател Николай Увалиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов