Избрани Новини

Сърбия на път да легализира марихуаната

Растението ще може да бъде използвано за медицински цели

Правителството на Сърбия има намерение да легализира използването на марихуана за медицински цели.

По този повод министърът на здравеопазването Славица Джукич-Деянович е заявила, че легализирането на марихуаната за медицински цели не означава легализация на наркотиците. Тя коментира: „Всяка субстанция може да бъде лекарство и отрова. Експертите, въз основа на много точни методи уточняват какво е лекарство и каква доза може да се даде на пациента”, става ясно от информацията на в. „Вечерње новости”.

Същевременно електронното издание „24 сата” уточнява, че министърът смята, че това (легализирането) е възможност за лекарите да определят какви дози ще предлагат на пациентите, пише „Фокус”.

В Сърбия е основано първото дружество за легализиране на марихуаната за медицински цели, предаде електронното издание Мondo. В сдружението участват жители на Белград, Нови Сад и Крагуевац. Според организацията в международните медицински изследвания било доказано, че марихуаната може да възпрепятства ръста на мозъчния тумор и да контролира метастазите на някои белодробни тумори.

Европейската гражданска инициатива „Weed like to talk” набра огромен брой последователи в България. Повече от една четвърт от квотата (13 500 подписа) e вече в базата данни на каузата, съобщиха междувременно от портала medicalmarijuana.bg. Единствената по-активна държава е Полша, където необходимият брой поддръжници е вече преполовен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)