Избрани Новини

Когато учим нови неща, мозъкът ни образува нови гънки – да, ама не!

8 мита за мозъка, в които вярваме, но не са верни

Вероятно всеки от нас е чувал, че слушането на класическа музика се отразява положително върху интелигентността. Това е т.нар. Моцарт ефект и е само един от митовете, в които хората вярват, и който е напълно погрешен.

Ние използваме само 10% от мозъка си. За поддържането на телесните си функции ние използваме 100% от нашия мозък, просто не всички части наведнъж.

Можем да се учим от подсъзнателни съобщения. През 1957г. специалист по маркетинг твърди, че е направил експеримент, вкарвайки за част от секундата кратко съобщение между кадрите на филм. Чрез него той подканвал зрителите да пият Кока Кола и да ядат пуканки. Според него, продажбите на пуканки и Кола в кината са се увеличили. Тези подсъзнателни съобщения са забранени от Федералната комисия по комуникациите през 1974г., въпреки че няма доказателства в защита на тяхната ефективност.

Ние използваме или само лявото или дясното си полукълбо. Ние използваме и двете страни еднакво. Те работят заедно, за да разрешим каквото и да било.

Колкото по-голям мозък – по-умен човек. Тук по-голяма роля играе съотношението между големината на мозъка и телесното тегло.

Когато учим нови неща, мозъкът ни образува нови гънки. При раждането ни мозъкът ни е малък и гладък. С растежа ни започват да растат неврони, които населват различни зони от мозъка, образувайки гънките и браздите. До 40-та седмица той вече е напълно нагънат и повече не ни се появяват нови гънки. По-скоро, докато учим нови неща, се увеличава броят на синапсите (отговорни за провеждането на нервните импулси).

Алкохолът убива мозъчни клетки. Употребата на алкохол не води до смърт на мозъчни клетки. Той може да увреди краищата на невроните и да наруши комуникацията между тях, но това в повечето случаи е обратимо.

Увреждането на мозъка е завинаги. Синапсите могат да създават нови пътища между нервните клетки. Здравите части от мозъка компенсират увредените части.

Това са факти, върху които си струва да се помисли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов