Избрани Новини

ГЕРБ осъжда гражданската война в Украйна и настоява за бързо намиране на изход от нея

Днес (21.02.2014 г.) ПГ на ГЕРБ внесе Декларация, която да бъде гласувана от цялото Народно събрание за осъждане на гражданската война в Украйна и бързо намиране на изход от нея. Ето и предложения текст:
"Ние, народните представители от 42-рото Народното събрание на Република България,
-като изразяваме дълбоката си тревога от влошаването на ситуацията в Украйна и потъпкването на човешките права,
-като подкрепяме правото на украинския народ на демократично управление и заставаме зад правото му на протест,
-като изразяваме своите съболезнования към роднините на загиналите,
ДЕКЛАРИРАМЕ:
• Осъждаме по най-категоричен начин убийството на хора и употребата на военна сила за решаване на политическия конфликт в Украйна.
• Призоваваме президента Янукович и лидерите на протеста да предпазят народа си от повече жертви и да не прекъсват диалога за спиране на кръвопролитията.
• Настояваме правителството на Украйна незабавно да прекрати използването на сила срещу собствения си народ и да не хвърля армията срещу гражданите си .
• Декларираме, че България ще подкрепи разрешаването на конфликта и намирането на справедливи решения с помощта на ЕС, Съвета на Европа и ОССЕ."
В мотивите си ПГ на ГЕРБ отбелязва, че  през последните дни е ескалирало насилието в Украйна. Над 80 убити и стотици ранени са резултатите от това насилие. Използването на насилие и от двете страни на конфликта е неприемливо според депутатите от ГЕРБ. Единствено диалогът и политическите действия могат да предотвратят последващи кръвопролития и нестабилност, се казва още в Декларацията, която ПГ на ГЕРБ внесе в Народното събрание за осъждане на гражданската война в Украйна и бързо намиране на изход от нея.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)