Избрани Новини

Селата край Гърмен-малки туристически перли

Амбициозен екип от талантливи млади хора е успял да развие природните и исторически дадености на региона, да изгради подходящата инфраструктура, да рекламира успешно дестинацията на туристическия пазар и така да превърне няколкото селца, отдалечени на километри от основните пътни артерии в региона в малки туристически перли. Това видяха с очите си експертите от Областен информационен център при посещението си на място в община Гърмен.

Осем души работят в отдел „Програми на Европейския съюз“ на общината, като трима от тях са привлечени в екипа по схемата „Старт в кариерата“, която осигурява възможност за младите хора без трудов стаж да започнат работа в администрацията. Дори големи общини не могат да се похвалят с такъв административен капацитет.

Гордостта на екипа е проектът за реставрация, консервация и социализация на късно-античен град „Никополис Ад Нестум“, осъществен по Оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2011-2013г. Общата стойност само на този проект е над 2 милиона лева, като почти цялата сума (1 978 608лв.) е безвъзмезда финансова подкрепа от ЕС.

Освен основните строително-монтажни работи по реставрация, консервация и социализация на археологическия обект, проектът е осигурил съоръжения и оборудване за различни туристически атракции (грънчарска работилница, реплики на антични монети, разходка с туристическо влакче, стрелби с лък и др.).

На обекта е осигурена денонощна охрана, осветление и видеонаблюдение.

Освен по Оперативните програми, община Гърмен използва активно всяка възможност и по Програмата за европейско териториално сътрудничество с Гърция, Програмата за трансгранично сътрудничество с Македония, както и по Програмата за развитие на селските райони. Средствата са вложени в подобряване достъпа, опазване, реклама и маркетинг на уникалната възрожденска архитектура в селата Лещен и Ковачевица, на туристическите маршрути и природните забележителности – като вековните чинари на Гърмен, минералните извори в с. Огняново, праисторическото селище и тракийско светилище в с. Долно Дряново, ландшафтно – исторически парк за алтернативен туризъм „Градище“, предлагащ идеални условия за алтернативен туризъм и реализиране на „зелени училища“ и различни спортни инициативи за младите хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)