Избрани Новини

Цигани изсичат резерват в Ямболско

Районът пред екологична катастрофа

От години роми секат и продават дървета в Ормана – резерват с над 500 биологични вида, и никой не може да ги спре. Заради незаконната сеч районът днес е пред екологична катастрофа.

Ормана е емблематично място за всички ямболии. От 1956 г. местността, която се простира на повече от 7500 хектара, е резерват с уникални за страната ни растителни видове. Сред тях е ямболският мразовец.

„За целия Балкански полуостров то се среща единствено и само в Ормана и е вписано в Червената книга на България за защитени видове. Това означава, че няма как тази местност да не е защитена. Друг ендемичен вид е блатното кокиче, от което се извлича лекарството нивалин.То се среща изключително и само на територията на Ямболския Орман”, обясни пред bTV етнологът Горан Стефанов.
Вместо защитен и опазван, от години Ормана е жертва на поголовна сеч. Близостта му с ромския квартал и липсата на контрол, са превърнали уникалната местност в тъжен пример за безхаберието на институциите. Най-пострадалата, южна част на резервата, е собственост на община Ямбол, а останалата се стопанисва от Държавно ловно стопанство-Тополовград.
Преди да ги потърси, за да разберем чия отговорност е опазването на Ормана, екип на bTV реши да провери дали е истина,че там се сече всеки ден. Още по пътя личат доказателствата. „Може и да не е разрешено и сигурно не е, ама нито сечем дебело, а това, което е паднало, и нямаме сили за друго", каза жена с дърва в ръце.

Виждар се обаче каруци, в които роми секат и товарят здрави дървета. Присъствието на екипа ни е забелязано веднага, след 5 минути двете каруци с над 10 роми тръгват, натоварени догоре. Викаме полиция, която така и не идва. Питаме каква е отговорността им за опазването на Ормана.

От РПУ-Ямбол ни отговарят писмено, че полицейските патрули се отзовават на всеки подаден сигнал за незаконна сеч, макар че нашият бе пренебрегнат. Уведомяваме и компетентния орган в лицето на Горска стража-Сливен.

Директорът на Държавно горско стопанство-Тунджа Христина Жечева твърди, че е запозната с проблема, но южната част, която се сече от години, е общинска собственост. „Бихме могли да поемем ангажимент, ако имаме договор с общината. Ако желаят, ние ще извършваме охраната”, каза тя.

След няколкодневни разговори, от Община Ямбол отказаха коментар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов