Избрани Новини

Бургаски деца се учат да правят мартеници чрез старинни техники

Събраните средства ще бъдат дарени на Ресурсен център Бургас

На 22 и 23 февруари (събота и неделя) в бургаската галерия „Богориди“ (ул. „Богориди“ 48) ще се проведе ателие за изработване на мартеници. Входът е свободен за всички деца, от различни възрасти, с които ще работят представители от творческо ателие СедянкаТА.
Събитието се организира от бургаския клуб „Творци“, съвместно с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Регионален академичен център – Бургас и с финансовата подкрепа на народните представители от ГЕРБ в Бургаска област.
Ателието ще работи през двата почивни дни от 11.00 до 16.00 ч. и заниманията са напълно безплатни за децата. Събитието се провежда под мотото „Мартеницата – традиционна и модерна“, тъй като традицията е жива, когато се развива.
Под това мото организаторите си поставят за цел да дадат своя принос за съхраняване и предаване на следващите поколение историята на българската мартеница.
От минали времена до днес са запазени различни обичаи, характерни единствено за българите. Мартеницата днес не е само усукани червен и бял конец. Нови техники, творчески фантазии и материали правят традицията все по-жива и по-интересна. Посетителите на галерия „Богориди“ ще имат възможност да се научат да изработят своята оригинална мартеница, да оценят както колекцията от традиционни образци мартеници, така и съвременните интерпретации, изработени чрез старинните техники кене, совалкова дантела, фриволите.
Събраните средства от продажбата на мартенички ще са насочени за занимания на деца от Ресурсен център Бургас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов