Избрани Новини

Българското правителство слага ръка на Сметната палата

С обсъждания закон за реорганизация се цели тя да бъде направена политически зависима

 Германският евродепутат Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в ЕП, публикува прессъобщение на сайта на Групата на ЕНП, в което изразява загриженост за независимостта на българската Сметна палата. Реакцията е по повод разглеждането на първо четене в Народното събрание на закона за реорганизацията на Сметната палата.

"Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017. Сега да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация ", изтъква Ингеборг Гресле.

Според нея е очевидно, че целта е Сметната палата да бъде направена политически зависима "в страна, за която Европейската комисия отбеляза в последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност."

Германският евродепутат посочва, че България е държава, "в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като "непрозрачни " и са белязани от "силни икономически интереси".

"Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо еврофондовете", апелира на сайта на Групата на ЕНП Гресле.

Тя завършва с думите, че по време на съвещание на 28 октомври 2013 г., Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се е убедила в професионалните и експертни качества на сегашната българска Сметна палата.
Източник: БГНЕС



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов