Избрани Новини

Старозагорци отрупаха с цветя паметника на Апостола на свободата

В деня, в който се навършват 141 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски, старозагорци отрупаха с венци и цветя паметника му, в знак на почит и признателност.

„Левски ни оставя две много важни повели. Първата е, че свободата е висша ценност, тя е най-важна. Втората е, че по-важно е какво има в душата и сърцето. Нямаме паметници на чорбаджиите, имаме паметници на човека, дал живота си за свободата, защитавайки идеалите си. Когато днес се питаме кое е важно и кое не, кое е добро или лошо, всички трябва да знаем, че това е истинското и доброто. За стойностните, важните неща, човек си заслужава да живее и да надмогне злободневието – идеалите, в сърцето и душата. Левски е символ на всичко това. Нека се поклоним пред него, нека го помним и предаваме на следващите поколения!“ -  призова в речта си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Тържественият ритуал започна със заупокойна панихида, отслужена от Крупнишкия епископ Инокентий и свещеници от катедрален храм „Свети Димитър". В него участваха ученици от СОУ „В.Левски“, Военният духов оркестър, знаменна група с националния флаг и почетен караул от Втора Тунджанска механизирана бригада.

На ритуала присъстваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, народни представители, общински съветници, представители на политически и обществени организации, стотици граждани. Те поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника на Васил Левски.

Mузейният обект „Хилендарски метох“, в двора на Катедрален храм „Св. Димитър“, е отворен безплатно за посетители днес до 18:00 ч.

На 20.02. и 21. 02. 2014 г. там ще се проведе образователна програма „Заветите на Левски“, която цели да запознае учениците с живота и делото на Апостола на свободата, чрез тематични лекции и игрови методи. Желаещите могат да заявят участието си на телефони: 042/919 - 214 или 0884/477 141.

Организиран е маршрут „По стъпките на бъдещия Апостол“, който запознава участниците с обекти, свързани с личността и живота на Васил Левски в Стара Загора. Маршрутите стартират от сградата на Регионалния исторически музей – Стара Загора , в дните от вторник до събота, до 28. 02. 2014 г., по предварителна заявка на телефони 042/919 - 214 или

0884/477 141.

Цените на билетите за възрастни са 4 лв., а за ученици, студенти и пенсионери -1 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов