Избрани Новини

Две театрални награди за 4-та Езикова

Варна Лайф

18-02-2014, 12:48

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Да живее херцогът, нашия господар”

Трупата с призове за сценография и най-добра мъжка роля на Националния фестивал за ученически театър на испански език

С две награди се върна от София трупата на 4 Езикова гимназия от Националния фестивал за ученически театър на испански език. (СНИМКИ) Там учениците от 9, 10 и11 клас в гимназията с ръководител Камелия се представи с пиесата „Да живее херцогът, нашия господар” от Хосе Луис Алонсо де Сантос. Всички те репетираха усилено през последните месеци и дори грипната ваканция не можа да спре ентусизма и желанието им да защият името „Ла Компарса дел Мар Негро”, което вече 17 години обира овациите на национални и международни форуми. За адаптацията на текста помогна Хуан Леал Фунес, преподавател в гимназията. 

Фестивалът бе закрит от посланика на Кралство Испания в България Н.Пр. Хосе Луис Тапия и от съветника по езикови въпроси към Посолството г-жа Селиа Арана Ресола, а компетентно жури присъди на ІV ЕГ „Фр.Жолио-Кюри” награда за най-добра сценография за декорите, които учениците от 9 клас Боряна Димитрова, Венцислава Касабова и Добромира Матеева рисуваха собственоръчно и които всички участници носиха до Учебния театър на НАТФИЗ в гр.София. Доброто впечатление беше допълнено от играта на Даниел Добрев, Ясен Янчев, Мария-Магдалена Арнаудова, Джоана Михайлова, Виктория Костова, Георги Георгиев, Петър Петров, Джулиана Бялова. От 24 до 28 април тази година на същата сцена ще се проведе Европейския фестивал за театър на испански език, на който ученици от Полша, Унгария, Русия, Словакия, Чехия, Румъния и България ще представят своите постановки.
Освен наградата за сценография за трупата, Даниел Добрев от 11 клас получи приз за най-добра мъжка роля за своята интерпретация на ролята на Каркома. Играта му спечели и овациите на публиката, а чудесните му импровизации несъмнено предвещават бъдещи успехи на сцената.
Тази година испанският отдел на ІV ЕГ празнува 30 години от създаването си и през март на сцената на Актова зала отново ще зарадват съученици, родители и бивши възпитаници с прекрасната си игра и ентусиазъм, с който обичайно заразяват цялата публика, както го направиха и сега в София. На 19 март с концерт в Спортна зала ще зарадва възпитаниците и бивши ученици, преподаватели и гости с изявите на талантливите деца, които учат там, и постигат успехи както на контролни, класни, олимпиади, матури, така и на сцената, където пеят, танцуват и играят пиеси на Лопе де Вега или Гарсия Лорка.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов