Избрани Новини

Похитен самолет кацна принудително

Самолет на Ethiopian Airlines, изпълняващ полет от Адис Абеба за Рим, е подал сигнал за отвличане. Машината бе приземена в Женева, похитителят е задържан.
Оказа се, че това е вторият пилот на етиопския самолет. Мъжът се e предал на полицията, искайки убежище в Швейцария, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на полета 31-годишният мъж изчакал командира на полета да отиде до тоалетната, затворил се в кабината и приземил самолета в Женева.

"Той каза, че в своята страна се чувствал застрашен и иска да получи политическо убежище в Швейцария", заяви говорителят на женевското летище Бертран Стемпфли.

Похитителят, роден през 1983 година, има етиопско гражданство. Според швейцарското законодателство го застрашава 20 години затвор за отвличане на заложник. В момента полицията го разпитва.

На борда на самолета е имало 202-ма души. Никой не е пострадал, защото вторият пилот не е имал оръжие, допълниха от женевската полиция. Пътниците са напуснали самолета с вдигнати ръце, предаде Франс прес. Те са били претърсени от полицията при излизането си, след което се качили на автобус, който ги очаквал на края на пистата.

Похищението на самолета е започнало над Италия. Затова два италиански изтребителя са били вдигнати във въздуха, за да придружават машината, поясни Робер Дейон, изпълнителен директор на летището в Женева.
Пътниците в самолета така и не разбрали за отвличането, допълва агенцията.

Полет 702 на Ethiopian Airlines е излетял от Адис Абеба в 00.30 часа местно време и е трябвало да кацне в Рим в 4.40 часа местно време. Машината се е приземила на летището в швейцарския град в 06.10 часа местно време.

Заради инцидента летището в Женева беше затворено за други полети, но два часа, след като самолетът кацна там, а похитителят беше отведен, то поднови работа. Очаква се до следобед трафикът да се нормализира.

 

Галерията можете да видите тук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов