Избрани Новини

Търсим помощ от ЮНЕСКО срещу македонски филм за Самуил

Преди малко повече от месец стана ясно, че Македония ще прави пълнометражен игрален филм за живота и делото на цар Самуил, финансиран със средства от националния филмов фонд на бившата югославска република.

Държавната подкрепа за продукцията е в размер на 485 хил. евро, а сюжетната линия тенденциозно внушава „македонската същност" на монарха.

По този пово евродепутатът Андрей Ковачев обяви, че продължава поругаването на българското наследство в Република Македония чрез откровена антибългарска пропаганда, финансирана с държавни пари, съобщи НюзБГ.

„Не може да става въпрос за добросъседски отношения, докато управляващите в Скопие продължават чрез груби исторически манипулации изкуствено да задълбочават пропастта между гражданите на Република Македония и техните съседи", написа той по повод изказванията на Митрикевски.

Ковачев подчерта, че този род откровени манипулации на Скопие целят укрепването и развиването на изкуствена идентичност чрез фалшифициране на историческите извори, и най-вече отклоняването на вниманието на македонските граждани от истинските проблеми на обществото - икономическата разруха, безработицата и неосъщественото членство в ЕС. Той настоя ЮНЕСКО да се намеси и да защити българската история от този род посегателства.

Преди няколко дни, в интервю за вестник „Вечер", режисьорът на филма Антонио Митрикевски (на снимката) разкри и някои реплики от филма, които издават откровена манипулация на историческата истина. Той определи бъдещата лента, в чийто сценарий Самуил се представя като предводител на първия македонски бунт срещу българското царство, като „деликатен баланс между интимната и историческата гледна точка".

В края на филма, преди да умре, „македонският" владетел изрича следните думи пред своя слуга Радан:
"До този момент имаше три големи царства. Ромейското, германското и българското. Българското го победихме. Остават две. Те никога няма да се съгласят с повторната поява на македонското, но аз ти обещавам, че него ще го има, Радане", откровеничи Митрикевски пред вестника.

Скоро след публикуването на интервюто, всекидневникът започна да следи и реакциите в България. Днес медията дори публикува материал, озаглавен „Цар Самуил може да открие филмова война между България и Македония", в който отбелязва, че информацията за филма е вдигнала доста шум у нас. Македонските журналисти цитират и проф. Божидар Димитров, който еднозначно заявява, че няма никакви съмнения в българската народност на царя, управлявал нашите земи от 997 до 1014 г.

Новите искри между София и Скопие на културно-историческа тематика силно напомнят за скандала от 2012-а година, когато чешко-сръбско-македонската лента „Трето полувреме", също финансирана от държавния фонд, изопачи историческата истина за статута на Македония по време на Втората световна война, представяйки българите като фашисти и окупатори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов