Избрани Новини

Хърсово без храм от 8 месеца

След внезапно срутване на тавана 150-годишният храм „Св. Атанасий” в санданското село Хърсово е заключен от 8 месеца

На практика оттогава селото е без църква. Увреден е и иконостасът, пострадал е старинен дърворезбован кръст, разказа кметският наместник Симеон Михайлов, цитиран от БТА. По думите му истинско чудо е, че таванът се е срутил, когато черквата е била заключена и вътре не е имало хора.

Нейното строителство е започнало около 1855 г. и е завършено 5 г. по-късно. След срутването през юни м. г. местните вярващи потърсили помощ от неврокопския митрополит Натанаил. Владиката дошъл на място и се запознал с проблема. Неговият наследник след кончината му - новият митрополит Серафим, който е и бивш игумен на намиращия се наблизо Роженски манастир, също е в течение на случилото се. С негова помощ всички икони от църквата са описании прибрани за съхранение в Роженската обител.

„Имаме уговоркатас дядо Серафим, че ще се реставрират тази година”, отбелязва кметският наместник. Той е написал и докладна до общинския съвет в Сандански с молба да се подпомогне ремонтът. Дирекцията по вероизповеданията към МС е отпуснала 5000 лева. Доброволно се включили с дарения много местни  жители и фирми и са събрани 15 000 лева. За ремонта ще са нужни обаче 40 000-50 000 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов