Избрани Новини

Евродепутат предлага Благоевград да стане Самуиловград

Аз смятам, че е необходим един дебат, за почитта към цар Самуил, чрез даване на име на един голям български град, който преди 136 години е бил освободен от турско владичество. Горна Джумая да получи името Цар Самуил или Самуиловград, каза за „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

По думите му, в този дебат трябва да се вклюдат историци, общественици, млади хора. Той трябва да се проведе на местно ниво – в Благоевград, обясни Ковачев. Знам, че голяма част от местното население, е свикнало със сегашното име, но все пак не означава, че не може да се води и дебат, допълни евродепутатът.

„Аз съм запознал и македонската страна с позицията, за да знаят, че ние виждаме, че този македонски филмов фонд е финансиран от държавата, и е така да се каже, държавна поръчка, което пък означава пропаганда на измислени факти, небазирани на нищо”, заяви Ковачев.

„Нека да представят оригинален ръкопис, в който цар Самуил да е изрекъл тези думи, които режисьорът смята, че трябва да каже, във филма цар Самуил – че е цар на свещеното Македонско царство, който е обединил всички славяни от Унгария до Константинопол”, обясни евродепутатът.

Нека да видим тези документи, и да разберем къде е истината, и къде не, допълни той. Свободата на всеки творец е да прави, каквото си иска, но тогава да го декларира като фантазия или измислица – не и като сериозен филм, каза още Ковачев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)