Избрани Новини

Днес шестокласници от Благоевград поставиха традициите преди всичко

Българските народни обичаи и традиции са по-интересни от компютърните игри

Така шестокластниците от Второ основно училище в Благоевград оцениха срещата, посветена на Св. Трифон и обредите, посветени на този празник. „Да съхраним българските традиции” е програма, по която Младежки дом – Благоевград работи вече пета година. В залите на институцията се срещнаха настоящето и бъдещето в лицето на 13-годишните тийнейджъри и техните приятели - ветерани от клуб „Айгидик”.

„Не очаквахме,че децата ще се впечатлят толкова искрено от този импровизиран празник”, заяви директорът на Младежкия дом Стоян Веселински. Ръководителката на туристическия клуб Дочка Кокарешкова пък се впечатли от интереса на младите към обичаите, свързани с Празника на виното.

Освен, че трябва да се съхранява българското народно творчество, ние трябва да възпитаваме децата и в изконните християнски ценности, които носи Българската православна църква. Това е причината при подобни инициативи да търсим съдействието и на Неврокопска епархия, подчерта Стоян Веселински. Делото на един от най-почитаните ортодоксални християнски светци представи Мирела Кючукова, от Православния информационен център към енорията на Югозападна България. Младите радетели на българщината от Второ училище показаха добра култура по вероучение. Така те дадоха заявка за още изяви в поредицата по православна култура на младежкия дом и Православния център.

И както повелява българската традиция празникът завърши с импровизирано зарязване на лозовите пръчки и света благословия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов