Избрани Новини

Ученици избират медицина, влизат в бургаската болница /снимки/

Животът

11-02-2014, 14:54

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Според Клисарова, учениците са по-красиви в униформи

Възпитацини на немската гимназия на тур из МБАЛ - Бургас

Учениците от 12 клас на немската езикова гимназия в Бургас, които са избрали да следват медицина направиха тур из всички отделения на бургаската многопрофилна болница.

Възпитаниците на Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте" видяха няколко отделения. Те бяха придружавани от своя преподавател по химия и биология г-жа Радостина Тодорова и главната сестра на болницата Татяна Пейчева.

Обиколката започна от едно от най-важните отделения - това по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация), където лекарите се борят за живота на пациентите в най-тежко състояние. Днес децата получиха информация от първа ръка за лекарската професия, която според повечето медици е призвание. Д-р Даниела Люцканова, която завежда Сектора по хипербарна оксигенация към Реанимация, показа на учениците как работи барокамерата и при какви случаи се използва. Освен въпроси за заболяванията, с които всеки ден се сблъсква, децата задаваха на д-р Люцканова въпроси и за това как е решила да избере тежката специалност на анестезиолог – реаниматор.

Веднага след Реанимация те разгледаха и микробиологичната лаборатория, където началникът д-р Калина Цанкова демонстрира пред тях апаратурата и им обясни как се извършват изследванията. Обиколката приключи в клиничната лаборатория, където се прави едно от най-важните изследвания за диагностиката на почти всички заболявания – пълна кръвна картина. Старши лаборант Любов Германова завладя гостите, като им показа целия цикъл, през който преминава една епруветка с кръв.

Учениците ще продължат да опознават работата на медиците. С разрешение на ръководството на болницата, в лицето на д-р Бойко Миразчийски и с помощта на главната сестра Татяна Пейчева, бъдещите лекари ще се върнат през март, за да влязат и в останалите отделения на МБАЛ-Бургас.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)