Избрани Новини

ЮЗУ на четвърто място според млади социолози от университета

Българските висши училища се развиват в конкурентна среда. Университетите трябва да се адаптират към една силно динамична ситуация

Намаляващият брой студенти, вследствие на демографската ситуация и отворения достъп до образование в чужбина изискват иновативност и ефективност на академичното управление.

С оглед усъвършенстване на академичното управление в Югозападен университет "Неофит Рилски" е необходимо да се реагира гъвкаво на динамиката на конкурентната среда и променящите се обществени потребности от висше образование.

Такава бе основната цел на проектa на тема: Рационално стратегическо управление и адаптивност към динамиката на пазара на труда: предизвикателства и адекватни решения, информират от висшето учебно заведение.

През 2006, 2009 и 2013 година, съгласувано с МОН различни екипи към катедра Социология проведоха уникално социологическо изследователско начинание, чрез което се проследява отношението на кандидат-студентите и техните родители към Югозападен университет "Неофит Рилски".

Резултатите са сравними и с проведени предходни изследвания за качеството на учебния процес,  проведени  отново от различни екипи към катедра Социология. По такъв начин  реалната позиция на университета е изведена в сравнителна перспектива. Това е един от начините да продължи утвърждаването си като център на академична иновация и международно престижна институция за висше образование в региона на Югозападните Балкани.

Получените данни могат да бъдат разглеждани, като своеобразен, но твърде общ рейтинг на българските висши училища. За трети път Югозападния университет се нарежда на 4 позиция сред българските университети. Особено показателен е фактът, че в отговорите на анкетираните родители за разлика от предходните изследвания, университетът се оказва на трета позиция.

Уникално е също, че анкетьорският екип в това проучване бе съставен изцяло от социолози, студенти от всички курсове на специалност "Социология" към Югозападен университет "Неофит Рилски".

По този начин, като част от анкетьорската мрежа на Лаборатория за социологически изследвания към катедра Социология, младите социолози не само осъществиха изследване на терен, но и приложиха на практика усвоените академични знания.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов