Избрани Новини

Двойна огледална стена в "Капана"

Мисия Пловдив

11-02-2014, 06:48

Снимка:

Кирил Кузманов

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Проект 0" ще бъде реализиран през месец юни тази година

Днес в Дома на културата "Борис Христов" ще се състои пресконференция за обявяването на "Проект 0”. Той стартира през 2010 г., ще бъде реализиран през месец юни 2014 г. чрез изграждането на двойна огледална стена, пресичаща перпендикулярно ул.„Златарска” в пловдивския квартал Капана. Реализацията на проекта ще бъде придружена от Документална (ретроспективна) изложба и Международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна, Пловдив.

"Проект 0" е независим художествен проект на младия автор Кирил Кузманов, който стартира през 2010 г. и оттогава насам се осъществява посредством участието и сътрудничеството на широк кръг от хора. Художникът работи в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и директора на фондация "Отворени изкуства", Пловдив – Веселина Сариева, осъществявайки едно от най-мащабните произведения на изкуството в контекста на страната.

В основата на Проект 0 стои идеята за построяването на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно една от най-малките и тесни улички в квартал Капана, Пловдив. Процесът на реализация на идеята от 2010 до 2013 г. беше свързан с изграждането на платформа за диалог и обмяна на съдържания. Платформата е неразделна част от Проект 0 и е част с художествения подход на автора, който се стреми да работи с "конкретното пространство и хората, които го обитават".

От 2010 година до май 2013 г. към "Проект 0" се присъединиха 50 човека и групи, като всеки от тях заяви фрагмент от проектираната огледална стена. Сред тях са известни художници, архитекти, професионалисти от различни сфери, живеещи в страната и чужбина. Благодарение на тях проектът ще се осъществи през месец юни 2014 г. като по този начин за първи път в страната създаде мащабно произведение на изкуството, развило се от конкретна идея,  подкрепата и съпричастността на широк кръг от хора.

"Проект 0" на художника Кирил Кузманов повдига множество по-нататъшни въпроси за града, като място на живеене; за съпричастността; за мястото на изкуството в живота на хората; за участието и споделянето. Всички те са част от неговата платформа, която е нераздела от самото произведение, което ще бъде построено в квартал Капана. Затова построяването на огледалната стена ще бъде съпътствано от документална изложба, в която художникът ще покаже процеса на реализация на проекта и хората, които участват в него. Част от паралелната програма е и международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда, в която ще вземат участие едни от най-изявените международни експерти, куратори и теоретици.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)