Избрани Новини

СРС-та издали "мулета" от ало измами

Хванаха две банди, обрали 36 000 лева

16 телефонни измамници са заловени при две полицейски акции, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Ало бандитите са отмъкнали най-малко 36 хиляди лева.

Полицаи и прокурори са иззели 70 мобилни телефона и СИМ карти. Пристъпната схема е пресечена след акция на 17 януари в село Камен, Горна Оряховица. Преди дни е заловена и банда в Русенско. Бригадите са действали на територията на цялата страна.

От септември до сега са разкрити 50 такива престъпления, предотвратени са 150 опита за измами и се работи по още стотици подобни случаи.

Изборът на жертва е случаен, каза ченге №1 на Пловдив Пламен Узунов. По думите му бандитите набират произволен стационарен телефон. Един се обжда плачейки и съобщава, че близък или роднина е в беда след катастрофа и спешно се нуждае от операция. През последните месеци най-честата лъжа е, че бързо трябват пари за скъпоструваща операция. Второ лице потвърждава заблудата, после се появява съучастник, който взема плика. Има координатор на схемата и накрая посредник, който транспортира сумата от жертвата до главния тартор.

7 от задържаните са с повдигната мярка "задържане под стража", на още трима искането ще се гледа днес. Максималното наказание може да стигне до 8 години лишаване от свобода.

Заседанията ще вървят при закрити врата заради използваните СРС-та, съобщиха от Прокуратурата. От там за пореден път казаха, че няма лекар, следовател или прокурор, който да иска пари по телефона. Засега няма данни за телефонни компании, които да участват в престъпната схема.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов