Избрани Новини

Грип сее смърт, взе нова жертва

64-годишен мъж почина в Русе

64-годишен русенец е новата жертва на грипа. Само за дни състоянието на Божидар Божанов се влошило. На 30 януари мъжът е приет в спешното отделение на русенската болница със затруднено дишане и диагноза грип тип "А", информира Монитор.

"Сложиха го на командно дишане. Единият от дробовете му не функционирал", обясни дъщерята на Божидар Милена. Един от медиците казал на роднините на Божидар, че това била една от най-тежките форми на грип която е виждал. На 7 февруари русенецът починал от белодробен и мозъчен отток. "Една от лекарките ми каза, че предишния ден 19-годишно момче починало, докато го местили от едно отделение в друго", разказва Милена.

Това е поредният случай на фатален изход след усложнение от вирусно заболяване. Миналата седмица 53-годишна жена от Перник почина от грип, след като 2 седмици прекарала болестта на крак. В Стара Загора мъж на 48 г. издъхна от хеморагична пневмония. 32-годишна родилка от Силистра също стана жертва на грипа. Още една смърт на родилка и две бебета също се свързват с прекаран свински грип. В Бургас няма смъртен случай, но болниците са пълни с болни от грип и пневмонии. Шефката на белодробния диспансер Евелина Трошанова призна, че леглата не достигат.

Понякога дори се налагало да пренасочват пациенти към другите вътрешни отделения в МБАЛ. Пикът на пневмониите настъпи преди седмица. Тогава се наложи лекарите в белодробната болница да вадят от склада всички налични резервни легла. До момента средно по 400 нови болни регистрират здравните власти на седмица край морето. Във Варна статистиката показва, че през изминалата седмица са регистрирани 408 заболели. В 11 от случаите става дума за грип, а останалите са остри респираторни заболявания.

Грипната епидемия в морската столица е отменена, а от днес учениците се връщат в класните стаи. Броят на кихащите намалява и в Пловдив. От здравната инспекция в града не са регистрирали свински грип на територията на областта. Тримата починали мъже от Хисаря не са били болни от грип, уточниха експертите. Единият от тях е починал след падане от високо, вторият е бил алкохолик и не е бил осигурен, а третият, който също бил без здравни осигуровки, бил повален от пневмония. В момента у нас 189 души на 10 000 население са заразени.

Най-много са болните във Враца, Ловеч, Видин, Русе, Стара Загора и София-област.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)