Избрани Новини

"Умирайтте боклуци" скандираха ромите в Струмяни под прозореца на кмета

Роми се вдигнаха на бунт в село Микрево, община Струмяни тази вечер

Напрежението, нагнетявано през последната седмица, ескалира преди броени часове. Тълпи роми обсадиха общинската управа в Струмяни за това, че от ЧЕЗ всяка вечер им прекъсват електроподаването, заради неплатени сметки. ЧЕЗ взели драстични мерки и всяка вечер в последните дни спират тока на микревските роми след 22 часа.

„Искаме ток” и „умирайте боклуци” скандират ромите пред къщата на общинския кмет Емил Илиев. в момента. Недоволните отмъщават и на семейства в селото, които си имат електричество, като на няколко пъти вече разбиват главния трафопост и токът прекъсва за цяло село Микрево, пише struma.com. Буквално до преди час трафопостът е бил пазен от няколко мъже от селото, които искали да предотвратят нови набези, а преди минути пристигнали четири полицейски коли, които поели защитата. Малко преди те да се появят, там пристигнала и кола на гранична полиция, но била нападната от бунтуващите се и граничарите избягали. Чак след пристигането на полицията ромите се поуспокоили.

В центъра на бунта, директен свидетел се оказа небезизвестният националист Николай Йовев – Горския, който се включил в опазването на трафопоста. „Ако държавата не вземе нещата в свои ръце – Националистическа партия на България ще организира въоръжени патрули, които ще обикалят вечер в селото и ще пазят въпросния трафопост от посегателство - това непременно ще доведе до сблъсъци с циганите” каза още Йовев. Случаят сериозно наподобява на тежките инциденти, които се случиха в село Катуница, но за сега напрежението е под контрол и няма физически последствия за граждани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов