Избрани Новини

120 малчугани за половин година у дома заради ремонт на детска градина

Проточил се ремонт на детската градина в симитлийското село Долно Осеново държи затворени в домовете им над 120 хлапета

Родителите, бабите и дядовците на малчуганите са принудени да ги пазят вече пети месец, след като забавачката е затворена за посещение. А тя няма да отвори врати поне още 1 месец. Строителството на втория етаж на сградата започна в края на септември миналата година, пише "Стандарт". В началото целта бе в първия ден на тази година децата да се върнат в детската градина, за да не са толкова дълго време в принудителна ваканция. Само подготвителната група на 6-годишните деца продължава обучението си в местното училище. Останалите обаче са си вкъщи, гледат ги близките им.

„Хората засега проявяват разбиране, тъй като с вдигането на втори етаж ще осигурим достъп до ясли и градина на всичките хлапета в селището. Но наистина ремонтните дейности се проточиха доста дълго. Надявам се до края на този месец да е готов покривът и да отворим поне първия етаж", заяви кметът Бисер Сегменов. Сега строителството все още не позволява в постройката да се провеждат занятия с малчуганите. Преди ремонта детската градина бе с капацитет 70 деца. Други 30 техни връстници обаче нямаха този късмет и си стояха вкъщи. Още 30 от по-малките пък не ходеха на ясла, защото такава няма в населеното място.

„Спешно се нуждаехме от разширяване на базата, за да може хората да си дават рожбите на детска, а те да работят. Добре е, че през зимата жителите ни нямат работа по тютюневите ниви, но скоро ще трябва да подготвят новата реколта и няма кой да пази децата", каза още кметският управник. Община Симитли помогна финансово, а фирми безвъзмездно дадоха строителни материали за разширяването на забавачката. За да се компенсират поне отчасти родителите, тази година през август забавачката ще работи извънредно и няма де прекъсва дейността си. С новия етаж сградата ще бъде с разгъната застроена площ от 660 квадратни метра. И ще може да посрещне всички желаещи деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов