Избрани Новини

Лекари: Не издавайте "присъди" преди експертизата

Местната лекарска колегия призова за спазване на етика

Регионалната лекарска колегия призова обществеността и медиите да изчакат окончателния резултат от съдебно-медицинската експертиза, преди да вменяват вини и да издават "присъди". Поводът е смъртта на 3-месечното бебе Павел от края на януари.

Лекарската колегия изрази съболезнования на семейството и близките на починалото дете и апелира за спазване на принципите и правилата на журналистическата етика, без да се спекулира с човешката мъка и трагедия.

Шефът на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Бакоев допълни, че са поискали от прокуратурата да се запознаят със съдебно-медицинската експертиза на починалото бебе и тогава ще вземат решение как да процедират.

По повод другия смъртен случай, отново след пневмония, на 48-годишния Ваньо Сандов от Стара Загора, д-р Бакоев изрази мнение, че вероятно става въпрос за системна грешка. Окончателната диагноза на Сандев, свързана с фаталния край, е двустранна пневмония. Същата диагноза е била поставена ден по-рано и от дежурния лекар на спешния вътрешен кабинет, който, според твърденията на близките му, не го е насочил нито към рентген, нито към хоспитализация, защото бил ангажиран и имал да пише два смъртни акта.

Д-р Бакоев определи смъртния случай като системна грешка предвид факта, че този вид пневмония е изключително скоротечна и до летален край се стига, когато не се посети лекар навреме. Както и стечението на обстоятелства, като например по-трудно достигане до лекарите в почивните дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов