Избрани Новини

Кметът на Банско: Наблюдаваме значителен ръст на турски туристи след изложението

Кметът на Банско Георги Икономов и водената от него делегация се завърнаха от изложението EMITT в Турция

Г-н Икономов, как участва Банско в най-голямото туристическо изложение на Балканите?

Банско участва със свой собствен щанд на изложението в Истанбул. Полагаме сериозни усилия, влагаме свои ресурси, за да рекламираме Банско на турския пазар. Убедени сме, че нашето присъствие там започва да дава първите си резултати в увеличение на туристопотока от южната ни съседка, заяви Икономов.

Има ли някакви спънки при привличането на турски туристи към България?

В Истанбул аз и председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов проведохме срещи с българския посланик в Турция, с консулите ни в Истанбул и Бурса, срещнахме се и със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Най-съществения проблем, който поставят турските туристи при посещенията си у нас, е визовият режим. Визите им се издават бавно, еднократни са и са скъпи – 80-100 евро на човек. Недопустимо е, когато хотелиери и ресторантьори се опитват да повишават качеството и да намаляват цените, да има административна пречка от българска страна, която да възпира туристите. Получихме уверенията на държавата, че се работи по въпроса, защото има много подобни сигнали. Те заявиха, че започва издаването на двукратни визи на турските туристи, като при повторно издаване и липса на констатирани нарушения, визите ще увеличат срока си на тримесечни.

Какви други срещи проведохте?

Срещнахме се с пет от най-големите туроператорски фирми в Турция. На всички тях поотделно представихме Банско като добра дестинация, както за зимен, така и за летен туризъм. Те получиха моята покана да дойдат и да се уверят лично в прекрасните условия, които предлагаме. Но всички усилия, които полагаме ще се обърнат срещу нас, ако правителството не разреши изграждането на нов кабинков лифт, нови писти и съоръжения в ски зона Банско.

Какви са Вашите впечатление от българското представяне на изложението?

За първа година щандовете на зимните и летните ни курорти бяха в отделни палати. За съжаление курортите предлагащи зимен туризъм бяха отделени в друга палата, отдалечена от основната палата, където в предходните участия на изложението бе поставен щанда на община Банско и където бе основния поток от посетители.

Не мога да подмина и факта, че презентацията, подготвена от наша страна, бе направена в отсъствие на представители на турските медии и туроператори. Необходимо е да се подобри маркетинговата ни политика при презентиране на страната ни.

Вие посещавате това изложение за пореден път. Смятате ли, че действията на община Банско в тази насока имат резултат?

Определено усилията ни имат резултат. Наблюдава се значителен ръст на турски туристи в Банско. Дни след завръщането на делегацията стана ясно, че страната ни е получила престижното отличие за най-добър щанд на Международното туристическо изложение EMITT в Истанбул.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)