Избрани Новини

Мария Габриел: Няма културни или религиозни извинения за гениталното осакатяване на жени

За да се сложи край на това нарушаване на човешките права трябва повече момчета и мъже да се включат в диалога

На днешния Международен ден за нулева толерантност към гениталното осакатяване, Европейският парламент прие резолюция по предложение на Комисията по права на жените и равенството на половете относно мерки за премахване на гениталното осакатяване на жени. Гласуването на резолюцията беше предхождано от пленарен дебат с участието на Европейската комисия, в който голяма част от депутатите призоваха Комисията да представи незабавно предложение за законодателен акт на ЕС за установяване на превантивни мерки срещу всички форми на насилие срещу жени, информират от пресцентъра на партията.

Евродепутатът Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ беше докладчик на ЕНП по приетата резолюция. В изказването си в дебата тя припомни кампанията за нулева толерантност към гениталното осакатяване, стартирана от комисар Вивиан Рединг, и оцени приетата резолюция като силен сигнал за ангажираността на ЕС към изкореняването на тази практика.

„Гениталното осакатяване на жени е тежко телесно и психическо посегателство върху неприкосновеността на жените и не може да бъде оправдано. То е не само в трети страни, не само в Африка, но и в Европа. Няма културни, традиционни или религиозни извинения за нарушаване на правата на човека. Важно е ЕС да приеме цялостна и интегрирана стратегия, която позволява съгласуваност между вътрешната и външната ни политика, защото само лекции относно гениталното осакатяване на жени не са достатъчни”, заяви Мария Габриел.

Тя подчерта значението на включването на момчета и мъже в кампаниите за повишаване на осведомеността и превенцията. Трябва да се насърчава диалога в рамките на общностите, които практикуват генитално осакатяване на жени. Важно е да се избегне капана на медицински обоснованото обрязване, защото това винаги е осакатяване, дори и ако се извършва от лекар.

„Международната общност и преди всичко Европейският съюз трябва да останат ангажирани в каузата да се сложи край на гениталното осакатяване на жени”, призова Мария Габриел.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)