Избрани Новини

Кръвен тест засича синдрома на Даун в утробата

Изследването лови и пола на бебето в 9-та седмица от бремеността

Учени изобретиха как да откриват синдлома на Даун още в майчината утроба чрез елеменарен кръвен тест. Неинвазивният метод е първият и единствен в Европа до момента. Става въпрос за молекулярно-генетичен тест за бременни, който открива синдромите на Даун, Едуардс и Патау. Той има две версии. Въвеждането на експресната услуга ще даде възможност на българската пациентка да получи резултата от теста в рамките на седем дни.
Това е първият в Европа и България неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за изследване на най-често срещаните генетични аномалии при плода - синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау. Той се извършва чрез вземане на майчина венозна кръв и без риск за бременната жена и бебето и дава възможно най-точния резултат много рано в хода на бременността, от 9-та гестационна седмица нататък.
В допълнение към пакета от анализи, тестът определя и пола на детето - стъпка в разширяването на обхвата от изследването. Досега в Европа са извършени над 6000 анализа в Констанц, Германия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)