Избрани Новини

Хлябът - нужен ли е на трапезата ни

Българите не могат без хляб

Българинът така е научен, че без филийка хляб трудно сяда на масата. Въпреки това, когато стане дума за намаляване на телесното тегло, именно хлябът е първият продукт, който се изключва от менюто с цел по-бързо отслабване и подобряване на външния вид.

Като за начало хлябът, наред с картофите, бобовите и зърнени храни, е лесно достъпен източник на така нужния на тялото растителен белтък. В него се съдържа и разнообразие от незаменими аминокиселини, сред които лизин, метионин и др. Все пак в тестеното изкушение се съдържат и голям брой въглехидрати – до 52% в пшеничния, като за сметка на това мазнините са малко – средно от 0,6 до 2,9%.

Хлябът, в същото време, доставя на тялото витамини от група В, както и минерали като калий, калций, натрий, желязо, фосфор, магнезий.

Когато обаче трябва да избираме какъв хляб да поднесем на трапезата си, трябва да се съобразим, освен с предпочитанията си, и със здравословното си състояние. За хората, които не се оплакват от определени здравословни проблеми, за препоръчване е ръженият хляб, който обаче се забранява при наличието на язва на дванадесетопръстника или на стомаха, както и при гастрит. При подобни състояния подходящ за консумация е пшеничният хляб.

От особено значение за това хлябът да носи ползи на организма в най-голяма степен е той да бъде пълнозърнест.

Когато човек се подлага на хранителен режим, целящ понижаване на телесното тегло, наистина е добре да ограничи консумацията на хляб до 1-2 филийки пълнозърнест хляб на ден, но е задължително да си набавя всички полезни вещества, които иначе хлябът носи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)