Тютюнът в Благоевград, Сандански и Петрич-изкупен

Тютюнът в Благоевград, Петрич и Сандански е изкупен на 100 процента, заяви земеделският министър Димитър Греков

"Рекордно количество ориенталски тютюн е произведено през 2013 г., а търсенето в последните години на такива сортове е намаляло", обясни Греков.

"В годините търсенето е било между 90 и 110 хиляди тона за света, а през тази година производството възлиза на около 135 хиляди тона и това намалява цената му, уточни министърът. Имаме гаранция на фирмите, че изкупуването на тютюна се е увеличило, забавяне имаше само в Гоцеделчевския регион", подчерта Греков.

Произведените тютюни от сортовете “Вирджия” и „Бърлей” са били изкупени до Нова година и са изплатени, добави той, цитиран от БТА. Земеделският министър е отправил искане до Европейската комисия да бъде променен референтния период от 2008–2010 на 2012 – 2013 г.

По думите му ако референтният период бъде сменен, ще има възможност определените 100 милиона лева за подпомагането на отрасъла да се дадат на действителните производители на тютюн. До края на седмицата ще имаме отговор дали Европейската комисия приема да бъде сменен референтния период, добави Греков. Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково