Избрани Новини

31-годишен неврокопчанин в инвалидна количка осъди „Виваком”

Млад мъж осъди "Виваком" заради липсата на достъп за хора с физически увреждания в офиса на компанията в Гоце Делчев

Съдия Стоян Хаджиев уважи иска на 31-годишния Ангел Щерев, който заведе дело срещу мобилния оператор по Закона за защита от дискриминация.

Мъжът страда от множествена склероза и може да се придвижва само с инвалидна количка. В иска си той е посочил, че от 2008 година е клиент на офиса на "Виваком" в Гоце Делчев. Към магазинаобаче няма изградени условия за достъп на инвалидни колички и поради това той не може да плаща сметките си и да ползва другите услуги на компанията.

Нямал възможност, въпреки желанието си, да избере и да си купи нов телефон, тъй като не можел да стигне нито до щанда, нито до обслужващите служители. Съдът приема, че на Ангел Щерев са нанесени имуществени вреди, изразяващи се в неудобство, чувство на малоценност, унижение, пише „Инфомрежа”. Всичко това го е поставило в социална изолация за период от 34 месеца, а именно от откриването на офиса на "Виваком" в Гоце Делчев през 2010 година до предявяването на исковата молба през месец септември 2013 година. На база събраните доказателства и свидетелските показания, съдът е определил за всеки от 34-те месеца, през които мъжът е търпял дискриминационно отношение, да бъде обезщетен от компанията с по 80 лева. Общата сума, която той трябва да получи като обезщетение, е близо 3000 лева. Според съдебното решение компанията Виваком”-София, представлявана от главния изпълнителен директор и член на Управителния съвет Атанас Илиев Добрев, трябва да изплати на болния мъж обезщетение в размер на 2720 лева плюс направените по делото разноски в размер на 250,97 лв. Съдебният състав е наложил на собствениците на „Виваком” в Гоце Делчев да преустановят дейността на офисадо осигуряването на условия за достъп до него на хора с увреждания. Районните магистрати препоръчват на собствениците на компанията да се въздържат  в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Решението на Районен съд Гоце Делчев подлежи на обжалване в 14-дневен срок в Окръжен съд-Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов