Избрани Новини

Свещеници искат СОТ и охрана на църквите в Петричко

Свещеници и миряни в Петричкия край са потресени от посегателствата над църквите от началото на тази година

В региона вече са разбити над 10 храма, като апашите задигат свещници, утвар и пари. Духовници и жители на населените места се чудят как да опазят църквите от кражбите. „Ще търсим средства, за да осигурим надеждна охрана на храмовете. Задигнаха дори купела за кръщенета на деца. Каква е тази духовна нищета? Нямат нито любов към Бога, нито страх от него тези, които покваряват с кражбите си църквите”, твърди пред “Стандарт” отец Живко Димитров, който служи в село Старчево и в храма на Ванга в Рупите.

Той се надява архиерейският наместник Ангел Кочев и новият Неврокопски митрополит Серафим да позволят на него и колегите му да монтират СОТ на светите обители и да сключат договори с частни охранителни фирми. Или да назначат физическа охрана. Миряните определят обирите като кощунство, някои дори са готови да пазят без пари църквите, каза кметът на село Коларово Атанас Гошев.

В селището бяха разбити и ограбени и трите църкви. Местният отец Павел е решил да сложи видеокамери, за да стресне апашите, но всичко опира до пари. Ще търсим финансова помощ и от новия владика, и от общинския кмет, но положението е страшно, не се търпи, всички са притеснени и осъждат тези посегателства, допълва кметският управник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)