Избрани Новини

Всяка втора заповед за сеч на опасни дървета атакувана в съда

Докато свърши процедурата минават няколко месеца

Община Бургас среща големи трудности с премахването на стари и потенциално опасни дървета, тъй като всяка процедура за премахване почти винаги се обжалва в съда.

"Ние сме задължени да публикуваме разрешенията за премахване и 90% от случаите влизат директно в съда. Много от жалбите изглеждат с един и същи текст и просто е сменен адресът на обекта.

По този начин се спъва работата, защото тези разрешения имат предварителни изпълнения. Понеже актът е необратим и отрязването на едно дърво няма как да се възстанови се спира предварителното изпълнение. По този начин се изчаква цялата процедура да приключи. Това отнема между три и четири месеца, през които ние нищо не можем да направим”, обясни в интервю пред радио "Фокус" Мая Богомилова, началник на общинския отдел "Озеленяване".

Освен че през периода на изчакване би могъл да се случи инцидент, подобни обжалвания са и разходи за общината. В момента тези дървета, които са крайно опасни, но за тях има жалби се изрязват високи скелетни клони, а след това ще се наложи втори път техника на общината и работници да посетят същото място за да премахнат самото дърво.

Потенциално опасните дървета в Бургас за съжаление са много, твърди Богомилова. Както BurgasUtre вече писа само в парк "Изгрев" над 115 бяха посочени за премахване. "Част от тях са премахнати, но това се прави поетапно", обясни експертът. 

Опасни дървета бяха маркирани и по главната "Александровска". За тях има процедура по премахване, но ще бъдат отрязани след като се стопи снегът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов