Избрани Новини

Несебър с престижно отличие от Атинската академия на науките

Кметът на общината Николай Димитров използва получаването на наградата си в Солун за презентация на Несебър като място за поклонически туризъм

 

 

Атинската академия на науките е отличила културното дружество в Несебър за принос в развитието на културата и културните връзки в Гърция и чужбина. На тържеството, уважено от елита на духовната и светската власт в Солун, на което присъства лично и министъра на министерството на Македония и Тракия Теодорос Караоглу, бяха отличени 82 души, допринесли за наградата на Атинската академия.

Връчването на отличията започна с два почетни плакета: първият за представителя на Вселенския патриарх Вартоломей - епископът на Амория и игумен на манастира Св.Влатадон Победоносец - Никифор и вторият - за кмета на община Несебър - Николай Димитров, връчен му от областния управител на Солун - Апостолос Зизикоста. Председателят на културното дружество Лефтерис Маргаритис аргументира номинацията на ръководството, че отличието за несебърския кмет е във връзка с изключителния му принос за развитие и обогатяване на връзките и сътрудничеството между жителите на Несебър и потомците на бежанците от 1925 г., заселили се в Неа Месeмврия. Сред отличените бе и Евтелпа Теоклиева-Стойчева - доктор на исторически те науки от община Несебър.

В словото при награждаването си, кметът Димитров използва възможността да представи Несебър като туристическа дестинация и акцентира на грижата, която ръководството на община Несебър полага за реставрирането и съхраняването на културно-историческите паметници, обект на поклонически туризъм по проекта „Вяра в Несебър”. Той изрази и ангажираността за развитие и обогатяване на дружеските връзки с общността на Неа Месемврия.

При посещението си в Гърция, несебърският кмет бе приет от началника на кабинета на министъра на Македония и Тракия Йоаннис Подиотис. По време на срещата кметът запозна гръцката страна с условията за осъществяване на поклоническия туризъм - един от приоритетите, развиван от община Несебър, като по време на разговора бяха обсъдени и други възможности за бъдещо партньорство.

Поклоническият туризъм, като приоритет от развитието на културното сътрудничество, бе тема на срещата, инициирана от Маргаритис, и с кмета на община Халкедон, включваща демовата единица Неа Месемврия. На срещата с кмета Йоанис Бикос присъства и председателя на тамошния Общински съвет Таксимархис Константинос. В присъствието и на други общински съветници и заместници на кмета Бикос бяха обсъдени възможности за сътрудничество и в други сфери между двете общини. Несебърският кмет отправи покана за гостуване към своя гръцки колега, при чиято визита ще бъде обсъден и окончателно подписан договор за сътрудничество между двете страни.

В Неа Месемврия, където бежанците са изградили умалено копие на Вятърната мелница от несебърския провлак, кметът Димитров посети двете действащи църкви „Св.Атанасий Велики”, построена през 1858 г. и „Св.Успение Богородично”, чиито строеж започва с дарения на бежанците от Несебър през 1929 г.

В сградата на културното дружество той се срещна и с представители на местната общественост, след което дари на Лефтерис Маргаритис картина от доайена на несебърските художници Радослав Ралев, изобразяваща пристанищната част на Несебър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов