Избрани Новини

Окупацията под заплаха!

Два протеста се организират днес в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски"

Учебната седмица в Софийския университет започва под окупация. Сградата на Ректората остава блокирана от студентите, които в петък вечерта подновиха окупацията на Алма Матер.

Студентите, окупирали в петък Ректората на университета организират в 12:30 часа протест на улица „Св. Климент" под надслов : „Да защитим Университета от вандализъм!".

В социалните мрежи други студенти, недоволни от действията на окупаторите, организират контра-протест - в 13 часа пред Ректората на Софийския университет.

Очаква се днес ръководството на университета да предприеме мерки, за да си върне достъпа до сградата. Вчера младежите прогониха охранителите на Ректората, а вътре остана само техният началник.

"При първата окупапация водачите бяха доста по-интелигентни. Тук се сблъсквам със стена", коментира в сутрешния блок на "Нова тв" ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев в отговор на въпрос какви са разликите с предишната блокада и защо сега търси съдействие от държавните органи. Тогава имало възможност за разговори, сега те били изчерпани. Той отново обясни, че е длъжен да сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост". 
По БНТ проф. Илчев каза, че ще подаде сигнала в прокуратурата "всеки момент". Днес не е обявен за неработен ден на университета и служителите трябвало да дойдат на работа около 9 часа и той очаква, че ще имат възможност да влязат в сградата. 

Пред Дарик Илчев заяви, че е престъпление да се окупира сграда - паметник на културата и да се възпрепятства учебния процес.

Окупаторите обаче са категорични, че няма да напуснат сградата на Ректората доброволно.

 

Още новини за Протестите четете тук

 

Новини от Евромайдан вижте тук

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов