Избрани Новини

Какво не знаете за джинджифила

Няколко вълшебства в един корен

Джинджифиловият корен е отдавна известен с лечебните си свойства и помага при нарушено храносмилане, обясниха учени от университета в Мичиган, предава БГНЕС.
Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм. В средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само за сладкарските изделия.

Източните страни обаче не могат да си представят съществуването без джинджифила. Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.
Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Японците пък го използват и като захаросан или кисел. Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание така и произлиза известният сладкиш "ginger bread" (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие "ginger ale" (джинджифилова бира). 

Джинджифилът има антибактериални, аналгетични и успокоителни действия. Учените го препоръчват на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гадене и повръщане. Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Истински магьосник е, когато става въпрос за грип или настинка. Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.
Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсични материи от организма, а изсушеният корен за болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица.
Като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов